GeenStijl en Joop, beste vriendjes

[P.S. de column staat ook op Joop.nl en Opiniestukken.nl]

Bij gebrek aan serieus tegengeluid in de Tweede Kamer kan je beter op het internet afstemmen voor stevige politieke opinies.

links-rechtsGrote kans dat je dan tegen een polemiek tussen GeenStijl en Joop aanloopt. Deze blogs haten elkaar zo’n beetje: GeenStijl vindt Joop een VARA-propagandamachine van Gutmenschen en Joop huivert van het hardrechtse postfortuynisme van GeenStijl.

Ook rond de mislukte benoeming van Guido van Woerkom als Ombudsman trokken zij hun bekende ideologische strepen in het zand. De slip of the tongue van Van Woerkom over Marokkaanse taxichauffeurs werd door Joop breed uitgemeten en GeenStijl sprak vervolgens van linkse politburomethodes waarmee Van Woerkom’s kandidatuur verdacht werd gemaakt.

De grap is alleen dat beide kampen het over de kern van de zaak gewoon eens zijn: de volstrekt ongeloofwaardige benoemingen van bestuurlijke topfunctionarissen. Het bekokstoof van politici om zetbazen op sleutelposities te krijgen is hen beiden een doorn in het oog.

Zouden veel burgers nou nog lid van een politieke partij zijn en politici afkomstig uit alle lagen van de bevolking, dan was die politieke benoemingscarrousel nog niet zo een probleem. Maar juist vanwege de uitgeholde legitimiteit van politieke partijen en hun toenemende opportunisme en machtsdenken is de Haagse stoelendans verworden tot een nepotistisch onderonsje.

Dus hoe haaks de morele kaders van GeenStijl en Joop ook op elkaar mogen staan en hoe prikkelend hun gekissebis ook soms is, een wapenstilstand op zijn tijd is geen gek idee. Uiteindelijk willen beide opiniemakers hetzelfde: een grondige update van politieke benoemingen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s